Webbsverige

Ikon

Listar nysläppta kampanjer, sajter och webbtjänster med Sverigekoppling

Sjöräddningssällskapet

Länk: sjöräddning.se
Byrå: Forsman & Bodenfors
Produktion: Aino
Kund: Sjöräddningssällskapet

Beata Mollberg Fagring på Forsman & Bodenfors beskriver projektet:

Nu släpper vi en en ny social hemsida för Sjöräddningssällskapet. Många nyhetssajter drömmer ju om att vara sociala, men vi tror att nya sjöräddning.se kan bli en av de första att lyckas. Det beror inte minst på att Sjöräddningssällskapet redan har 13000 fans på Facebook, en superaktiv grupp som är helt integrerad i den nya hemsidan. 2000 frivilliga sjöräddare bidrar också till att det händer mycket på sajten.

På sjöräddning.se kan du följa och vara delaktig i senaste sjöräddningsnyheterna, senaste larmen, senaste facebook-snacket, senaste medlemmarna, senaste gåvorna, senaste bilderna och filmklippen.

Allt går att diskutera och kommentera. Det handlar om att på allvar bjuda in, vara så transparent det bara går och föra en dialog på riktigt. Helt enkelt för att vi vet att engagemang leder till ökad sjösäkerhet. Eller som Sjöräddningssällskapet själva säger: ”När fler engagerar sig i larm och sjöräddning, så har det en viktig förebyggande effekt. Respekten ökar för farorna.”

Sidhuvudet av sajten känner av var i Sverige användaren loggar in och ger närmaste kustväder just nu. Bilden i sidhuvudet är en havshorisont som hela tiden uppdateras beroende på vädret. Över 300 olika varianter av bilden har tagits fram för att visa hur det är på havet i alla väder från stiltje till full storm, från strålande sol till dimma eller regn och rusk. Det hjälper också till att öka sjösäkerheten.

Teknik
Den bakomliggande plattformen är Django, ett webbramverk skrivet i Python. På hemsidan används Facebooks nya Graph API, ett nyligen lanserat sjökorts-API från Eniro, AIS-positioner på räddningsbåtar, väderdata från yr.no,  film från YouTube och larmrapporter från Sjöräddningscentralen, JRCC. Alla dessa datakällor kopplas samman på olika vis för att skapa ett levande gränssnitt där besökaren kan ta del av och dela med sig av informationen.

Sidan anpassar sig dynamiskt till storleken på webbläsarfönstret genom att modulerna flödar om. För att leva upp till höga krav på typografisk enighet används Cufon, en teknik som bygger på HTML5 Canvas och JavaScript.

Fakta Sjöräddningssällskapet
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som står för 70 procent av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning.  Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemsavgifter och frivilliga insatser.

Arbetsgrupp F&B
Staffan Lamm, web director och webdesigner
Staffan Forsman, art director
Björn Engström, copywriter
Anders Härneman, projektledare
Deji Odulate, produktionsledare

Havsbild: Perssons Pixlar
Projektledare Sjöräddningssällskapet: Camilla Vargman

Annonser

Filed under: Sajter, , ,

4 Responses

 1. Kristoffer skriver:

  Snyggt! Jag gillar webbsor som tar till vara på fulla bredden. Kul att F&B har tagit åt sig av kritiken från den egna sidan.

 2. middagkalle skriver:

  Mycket snyggt! Bra F&B. Hur såg den gamla sidan ut??

 3. bstark skriver:

  De utnyttjar bredden på ett snyggt sätt som jag inte sett många göra. Risken finns ju annars att det kan bli lite rörigt med så många kolumner.

  Men de lyckas bra, den känns modern och fräsch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Om Webbsverige

Jag som startat bloggen heter Emil Ovemar. Webbsverige är ett fritidsprojekt. Du kan komma i kontakt med mig på dessa ställen:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Jag som numera driver bloggen tillsammans med Emil heter Christoffer Du Rietz. Här kan ni hitta och komma i kontakt med mig:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb durietzdesign.se


Jag som hjälper till att driva webbsverige tillsammans med Emil och Christoffer heter Thomas Krajewski. Du hittar mig här:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb krajewski.se


Även jag hjälper till att driva webbsverige. Mitt namn är Claudio Moyano och ni hittar mig här:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb claudio-moyano.se

Tipsa

Webbsverige samlar nya sajter, kampanjer och webbtjänster med Sverigeanknytning. Tipsa gärna!
Webbsverige presenterar: Webbfredag

Webbsverige på Twitter

%d bloggare gillar detta: