Webbsverige

Ikon

Listar nysläppta kampanjer, sajter och webbtjänster med Sverigekoppling

Swedish Web Developer Conference 2009

Swedish Web Developer Conference 2009

www.swdc2009.com

Datum: 25 maj
Plats: Clarion Hotel Stockholm Ringvägen 98.
Tid: 9.00 – 17.30, 25/5 2009.
Pris: 2900:- (ink. moms)

25 maj är det dags för seminariet Swedish Web Developer Conference. Webbsverige snackade med Peter Svensson för att få lite bättre koll:

1. Hej! Vem är du och vad har du för bakgrund?
Hej! Jag heter Peter Svensson och är en utvecklare och arkitekt med Java-bakgrund som de senaste åren blivit alltmer involverad i utveckling av lösningar där större och större fokus hamnar på presentation och interaktion på klient-sidan (läs; webb-läsaren). Det har lett till att jag har involverat mig i JavaScript-ramverket Dojo (jag kom ut med en bok i ämnet kallad ‘Learning Dojo‘ i vintras, faktiskt), där jag är en contributor. Jag är också Pappa till Thin Server Architecture Working Group som främjar REST baserad arkitektur i stället för server-baserade webb-ramverk, något som gjort mig till något av en kontroversiell figur i arkitektur-kretsar 🙂
Jag jobbar som front-end arkitekt på Nethouse AB i Stockholm med både svenska och internationella uppdrag främst med fokus på avancerade webb-lösningar i Dojo.

2. Vad är Swedish Web Developer Conference?
Det hela började med att jag hade slut på Gin hemma (faktiskt) och gärna ville bli inbjuden att tala på en utländsk konferens, för att få fatt på lite tax-free. En konferens i London nappade på mitt förslag, men de visade sig att de redan hade en annan person som skulle tala om Dojo, Dylan Schiemann som är en av grundarna. Det bestämdes att vi skulle tala tillsammans och i sammanhang med detta erbjöd sig Dylan att kanske hålla en workshop i Sverige när han ändå var i Europa. Det lilla fröet växte sedan som idé till en egen svensk konferens enbart för webb-utvecklare och genom mina och mina vänners kontakter lyckades jag till slut få tag på en supertung, internationell samling talare som jag verkligen själv ser fram emot att få lyssna på.

3. Vilka vänder sig konferensen till och varför ska de gå?
Den vänder sig i första hand till de som praktiskt arbetar med webbutveckling i Sverige; Programmerare, Designers, Arkitekter och alla med mer än en av dom hattarna (eller några till) på sig. De bör gå för att få se det absolut senaste som händer idag inom webbutveckling, framförallt med avseende på kommande HTML och CSS standarder, nya sätt att använda JavaScript och för att kunna ställa direkta frågor till de som faktiskt gör de ramverk som de dagligdags arbetar med.

4. Håller svenska webbutvecklare hög nivå internationellt?
Designmässigt är vi absolut i toppklass. Vad gäller ren front-end programmering är vi lite mer konservativa och det känns som om webb- och mediabyråer har övertagit manteln som webb-innovatörer från de traditonella konsulterna som i många fall verkar ha stelnat i Java/.Net fåran.

5. Vem/vilka ligger bakom konferensen och varför startar ni den?
Det är jag som har kommit med idé, kontakter och utformning och evenemanget görs i samarbete med Dataföreningen i Sverige som har tillfört ovärdeliga praktiska lösningar och kontakter som har fått det här ångloket att verkligen börja tuffa på. Jag var redan nätverksmotor i Dataföreningens Dojo-nätverk, så det fanns en naturlig koppling.

6. Vad ser du mest fram emot på konferensen?
Jag ser fram emot att få träffa Dylan igen, som gör en jorden-runt resa med konferenser och dojo.beer() i ett otal olika städer i världen med ett ungerfärligt avslut i SWDC2009. Molly Holzschlag har jag haft en del kontakt med, både mailledes och på twitter, men det ska bli jättekul att få träffa henne på riktigt. Hon är ju det närmaste en rock-stjärna man kan komma i HTML/CSS sammanhang. Det ska bli kul att träffa Robban igen, ja, alltså, jag har ju valt alla själv, så det ska bli jättekul att få se allihop på scen och ta del av deras projekt och expertkunskap.  Vi kommer också att arrangera en-dags workshops i Dojo (med Dylan) och HTML5/CSS3 (med Molly), men vi har inte klart med lokalerna ännu.

7. Någon talare som lockar extra mycket och varför?
Malte Ubl är en blytung JavaScript-programmerare som har gjort ett slags meta-ramverk kallat Joose (som kan användas som tilläg till andra ramverk). Efter att han tackade ja till att tala på konferensen har han också blivit aktiv i Bespin-projektet som Dion Almaer (Ajaxian, mm) och hans grupp på Mozilla Labs har gett ut. Det är ett open-source projekt som är en web-baserad JavaScript/Web projekt editor med en Python eller Java backend. Mycket händer i det projektet just nu.
Men generellt tycker jag att alla talare är mycket intressanta. Remy Sharp kommer att tala om det senaste inom jQuery, som har fått ett stort uppsving på sistonde, i och med jQuery UI, till exempel.

8. Webbsverige är nyfiken, vad är CloudCamp som nämns längst ner på sajten?
CloudCamp är ett konferenskoncept som drivits med stor framgång i både USA, Europa och andra delar av världen. Jag har kontakt med några av grundarna som kommer att hjälpa mig arrangera det i Stockholm i September. Vi siktar på en två-dagars modell där dag ett är en ‘vanlig’ konferens med talare från både Svenska och internationella aktörer inom Cloud Computing och Storage, såväl experter på integration som på leverantörer av specifika lösningar. Cloud Computing kanske känns lite långt ifrån webb-utveckling, men faktum är att min vision av en konkret REST-baserad arkitektur där klienten ligger i webb-läsaren och servern enbart tillhandahåller rådata har fått störst genomslag i de riktigt stora och skalbara arkitekturerna som Cloud Computing erbjuder. Jag bloggade nyss om det på min engelska blog http://unclescript.blogspot.com för den som är intresserad.

Tackar Peter!
Webbteknik på Svenska (Peters svenska blogg)
Script Uncle (Peters engelska blogg)

Boka din biljett nu på: www.swdc2009.com

Filed under: Övrigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om Webbsverige

Jag som startat bloggen heter Emil Ovemar. Webbsverige är ett fritidsprojekt. Du kan komma i kontakt med mig på dessa ställen:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Jag som numera driver bloggen tillsammans med Emil heter Christoffer Du Rietz. Här kan ni hitta och komma i kontakt med mig:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb durietzdesign.se


Jag som hjälper till att driva webbsverige tillsammans med Emil och Christoffer heter Thomas Krajewski. Du hittar mig här:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb krajewski.se


Även jag hjälper till att driva webbsverige. Mitt namn är Claudio Moyano och ni hittar mig här:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb claudio-moyano.se

Tipsa

Webbsverige samlar nya sajter, kampanjer och webbtjänster med Sverigeanknytning. Tipsa gärna!
Webbsverige presenterar: Webbfredag

Webbsverige på Twitter

%d bloggare gillar detta: