Webbsverige

Ikon

Listar nysläppta kampanjer, sajter och webbtjänster med Sverigekoppling

crimemedicine.com (Läkemedelsverket)

www.crimemedicine.com

Byrå: Granath / EuroRSCG
Produktionsbolag: Perfect Fools

Byrå & produktionsbolag? Tack till Niklas

Läkemedelsverket informerar om riskerna med att köpa medicin från mindre nogräknade internetbutiker genom en fejkad online shop som egentligen är en informationskampanj.

Det kanske mest intressanta är hur de lockar folk till sajten. I dagens DN finns denna helsideannons:

I den kan man bland annat läsa ”Medicinen kanske inte alltid innehåller det du tror, men man får ju chansa lite för att få ett riktigt lågt pris”. Bara jag som kan tänka mig chansa lite för drömprodukten vaccin mot vinterkräksjuka? (OBS ironi)

Reklamfilmen:

Annonser

Filed under: Kampanjer

37 Responses

 1. Niklas skriver:

  Byrå: Granath / EuroRSCG
  Produktionsbolag: Perfect Fools

 2. Fia skriver:

  detär ju självklart att artikeln lockar folk till att gå in på hemsidan, för att se vad det egentligen är. det är ju reklam för illegal medicinförsäljning i DN! klart man vill kolla efter, jag tror inte hemsidan lockar till sig folk för att de vill köpa drogerna, utan eftersom folk vill se efter vad den här hemsidan är för någon skum grej.

 3. Tavic skriver:

  Ja. klart att man blir nyfiken på vad det är för konstig reklam ( som dessutom visas på TV ). Man känner ju till att det säljs receptbelagd medicin på nätet och att det skulle göras tv-reklam om det känns mycket skrämmande. Tur att det bara var på skoj 🙂

 4. mia forsten skriver:

  I have operaded my back, spinal, and still have problem with nerv problem in my right leg. So I need to eat Oxycontine 20mg or 40 mg and oxynorm 20mg for about 6 moth. i just wonder how I san order it? And the price?

 5. rormok skriver:

  Jag tycker att detta är ett kul och annorlunda sätt att få ut information på.
  Mycket bättre än t.ex:
  ”ät 6 – 8 skivor bröd om dagen”
  http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html

 6. pong skriver:

  Tycker men borde sälja allt utan resept…
  slutade gå till sjukhus här i sverige för ca 2 år sen, vad är meningen man får ju ändå ingen hjälp….

  tur att man kan köpa det utomlands =)

 7. Andy skriver:

  Blev chockad när hon nämnde de tredje ordet, ”amfetamin”, då detta oftast ses som en av de tyngre drogerna. Rusade till datorn för att le åt vårat haltande sverige, och vad vi nu åstakommit. Skulle inte förvånat mig ifall nått dyligt skulle lyckats smita in i en tidning eller t.o.m. som nu; på TV.

  Kampanjen är genial och ögon öppnande, samt väcker debatt! fortsätt så! .. legalisera Cannabis?

 8. Personligen är jag jäkligt glad åt möjligheten att få kunnig hjälp av högt utbildad personal på Apoteket.

 9. moniudde skriver:

  Osmakligt. gränsen mellan fiction och verklighet krymper. Om det inte är någonting på TV sätter vi på verkligheten? Eller?? Vem avgör källan ? Leg läk -74

 10. mallas skriver:

  Jag blev helt stum. Visste inte vad jag skulle tro. Hur kan man få rätten att sända sådan reklam. Nu förstår jag och det är lugnande att se att det inte var på riktig. Vet dock att det är verklighet i andra fall. Det är så skrämmande.

 11. Janek skriver:

  Sitter här i Finland och gapar åt Er svenskar. Hur hittar ni på sånthär? Klart man kollar upp va f_n det är för sida ni reklamerar om medicin och droger.. MEN PÅ TV?!? Verkligen osmakligt och häpnadsväckande…

 12. pellen skriver:

  Är alla dessa festliga kommentarer ironiska eller har jag bara inte vaknat ännu?

 13. Emelie skriver:

  jag HATAR denna skiten som sälgs olagligt i svergie

 14. KINNA skriver:

  Man blir ju rädd! Hur många köper medicin och ”botar ” sig själva? Reklamen är osmakliig och vilseledande.

 15. janina skriver:

  jag fattar ingenting, om reklamen är ett skämt som den måste vara.. varför sänds det på TV ???????

 16. solveig skriver:

  Självklart måste vi som föräldrar kontrollera vad det är för skit som TV gör reklam för och då blir man väldigt glad när det är just ANti-kampanj!

 17. Lars skriver:

  Ge er!
  Det förstår väl alla att det var en fejkreklam. ”Amfetamin” ”chansa lite”.
  Satt bara och väntade på att det skulle visas i slutet typ: ”Gå till läkare och apotek, vi vet vad vi gör”. (Inte alltid, men förhoppningsvis för det mesta.)

  Själv skulle jag dock vilja ha en sida där jag kan beställa medicin som jag vet att jag kommer till att behöva resten av mitt liv. Tråkigt att alltid behöva ringa läkare för att dom skall skriva ut ett recept när det är samma, om och om igen……

 18. Emil skriver:

  Att crimemedicinekampanjen från Läkemedelsverket berör är det ingen tvekan om.
  2,474 personer har hittills läst detta inlägg vilket är mycket mer än de flesta inlägg på bloggen eftersom bloggen riktar sig mest till folk som jobbar med webb och reklam.

  Själv tycker jag kampanjen är extremt lyckad eftersom en myndighet lyckas nå fram med sitt budskap även om de inte bjuder in till diskussion vilket kanske skulle vara ännu mer intressant? Uppenbarligen finns det många starka åsikter kring ämnet.

  ”Vi tror inte att målgruppen svarar på en traditionell myndighetskampanj. Vi har snott reklamens verktyg för att få in allmänheten på sajten” säger Ursula Forner, kommunikationsdirektör på Läkemedelsverket i veckans nummer av Resumé.

  Jag förstår inte riktigt vad det finns att bli upprörd över. Får man inte ”luras” i reklam tycker ni?

  Osmaklig, vilseledande, varför sänds det på tv osv. verkar några undra. Varför inte?
  Varför blunda för vad som händer på internet? Alla måste på internet själva avgöra vad man litar på, vad som är ”seriöst” osv?

  Om Läkemedelsverket vill göra folk uppmärksamma på riskerna på ett annat sätt än att posta en broschyr eller synas på anslagstavlan tycker jag att det är ganska smart att göra precis som de gjort. Varför blunda för verkligheten?

 19. eNo skriver:

  Jag tycker den här reklamen va skit bra. Gick direkt och kollade in hemsidan. Har typ aldrig reagerat så snabbt på ett reklaminslag tidigare. Skulle personligen aldrig våga köpa medicin på nätet men det är ju bra om dom som gör det får sig en tankeställare.

 20. anna skriver:

  Hur bra som helst….det funkade ju, jag var ju tvungen att kolla vad det var för galen reklam!

 21. Peter Nyhlin skriver:

  Ursäkta mitt språkval… men jävlar vilken bra reklam. Jag var nyligen på en föreläsning om internetdroger i Sundsvall. Tänkte när jag såg reklamen att nu har hela tv4 huset fått ett hjärnsläpp. Ursäkta språket igen men… Tamefan det bästa jag någonsin skådat i reklamväg… äntligen en reklam med lite samhällsförankring. Skulle tippa på att det här får många föräldrar att höja på ögonbrynen och kanske fattar hur bisarr internetrymden är. detta är vardagsmat på nätet… TACK!!! fan va bra!!!

 22. Mamsen skriver:

  Tack för en sådan fyndig reklam ,jag tittade direkt och såg till min förvåning att det bara var bluff men man fick sig en tankeställare…
  den väcker debatt kring ämnet det är ju bra!

 23. men gud fattar folk dåligt? skriver:

  detta var en fantastiskt bra reklam, som syftar till att informera om hemsidor som säljer illegala droger på nätet. dessutom till lovat billig peng. den som kom på denna genialisk reklam ide ska få fler gig 🙂
  så fort jag såg reklamen rusade jag till datorn för att se vad det handlade om…

  ja detta måste göras i dagens samhälle för att få igenom budskap, smart, genomtänkt och så bra 🙂

 24. frida skriver:

  hej
  ville bara säga vilken grymt bra ide, när jag såg den tänke jag vad i helvete har kanal fyra gjort, hur kan man få vissa sånt här, men jag tyckte också hon som spelar läkare lät lite så där halv seriös. jag satt bara och väntade att det skulle komma upp, typ handla alltid på apotek, där vet du vad du får eller något men när det inte kom upp! spang jag till datorn och tack och lov att det var en varning för att köpa läkemedel på nätet! men usch när man såg filmen fy f”n tänk dem som är bereda att chansa
  tänk er för
  från en glad 16 som tänker föreslå att vi ska jobba med det här i skolan
  bra forsätt så här

 25. Hans skriver:

  Själv är jag inte bara inte imponerad av kampanjen utan direkt chokad. De har gjort flera allvarliga fel som gör det möjligt för kamanjen att missbrukas för att driva trafik just till riktiga internetapotek. Ett utmärkt exempel på det är felstavningen http://www.crimemedicin.com.

  Jag vet att den är mycket vanlig då min bliogg får massor av sådana besökare. Tänk då på alla som istället skrev in URL direkt i webbläsaren?

  Det finns av andra problem med kampanjen också. Alla utom de värsta som jag inte kan låta riskera läcker ut har jag dokumenterat på min blogg och i många fall täppt till åt Läkemedelsverket i dagarna. Så och besök den och läs.

  Kritiken mot Crimemedicin finns länkad till från högre marginalen.

  Stort lyckat ill med din blogg!
  Hans Husman

 26. Lilla Parabolörat skriver:

  Detta var en helt geneal reklam! Alla mad något innanför pannbenet fattade ju att CrimeMedicine var ett skämt (och ett sätt för att få folk att reagera)!
  Jag hoppas att det kommer fler reklamer som bygger på denna fantastiska irroni och på svenska folkets nyfikenhet!

  Svenska folket VAKNA!!! Vi måste agera NU!

 27. Hans skriver:

  Tja först p.g.a. felstavningen crimemedicin.com försvinner väldigt mycket av trafiken bort till riktiga internetapotek. Föruitom det finns cirka 5 – 7 andra säkerhetshål som gör att trafiken Läkemedelsverkets reklamkampanj genereras går att fånga upp och skicka till riktiga internetapotek.

  Det är direkt chockerande hur slarvigt de skött det här. Riktigt dåligt gjort.

  Besök ni min blogg där jag har dokumenterat åtminstone de av felen man utan att allvarligt skada samhället kan blogga.

 28. Hans skriver:

  Appropå pannbenet tog jag 160 på Ravens matriser igår så nog klarar jag fortfarande att bedöma trafikflöden på nätet lika bra som någon annan i Sverige.

  Men jag ifrågasätter målgruppen också. Att diskutera det här är dock för omfattande.

 29. kvinnotankar skriver:

  ja det gäller ju att läsa hela reklamen och hur många gör det. Det är skrämmande lätt att handla över internet idag. Reklam MOT detta behövs verkligen. Jag är tveksam till om denna är rätt för många läser reklam som ”fan läser bibeln”
  Har du förresten frågat upphovsrättsinnehavaren om du får ha You Tube videon i din blogg?? Läs gärna mitt inlägg idag för mer info 🙂

 30. Hans skriver:

  Tja jag har uppskattat att trafiken genererats ca a 50 000. Anta nu att hälften försökte gå in på sidan därför att de var nyfikna och kunde tänka sig att köpa något.

  Statistiken jag har pekar på att nästan hälften skriver crimemedicin (utan e) och hamnar fel. Nu har Läkemedelsverket köpt trafik åt internetapotek via reklam i TV- och radio.

  Internetapoteket har aldrig haft sådan trafik som de har nu. Det enda det kan jämföras med var när Läkemedelsverket själv länkade till minst ett internetapotek i förra kampanjen och sökmotorvänligt i en prisjämförelse de gjort med Apoteket AB. Höll upp det internetapoteket på bred topp på Google och gav naturligtvis massor av trafik direkt från Läkemedelsverket. De slutade med det när jag förklarade problemet för dem (ska jag behöva göra det?) men fick aldrig ens något svar från dem.

  När den här kampanjen är över uppskattar jag att den totalt kommer ha genererat mellan 50 000 – 100 000 unika besökare till riktiga internetapotek bara därför att Läkemedelsverket gjort trivala missar som du aldrig borde ha gjort.

  Det är inkompetens. Självklart har jag anmält det till Riksrevisionen.

  /Hans

 31. Rune skriver:

  Helt klart en reklam man undrar över. jag skriver in http://www.crimemedicin.com. Stavar alltså fel på ett ganska svenskt sätt och hamnar på en sida där jag kan beställa amfetaminbaserade bantingspiller och annan medicin.

  Kanske inte helt genomtänkt.

 32. Linda skriver:

  MEn ge upp,ingen har väl tvingat er att köpa något,alla gör vi väl våra egna val,jag säger inte att det är bra att denna sida finns på nätet men fasen,köp inte då för fan!!
  Gå på Apoteket eller till en inkompitent läkare som ändå bara skriver ut något skit..vilket som,det är erat val!!

 33. Christopher skriver:

  Jag tycker att det är en riktigt bra reklam, jag blev med chokad när hon sa amfetamin men förstod snart ironin i det hela. Det är ett roligt sätt att göra reklam för något olaglig som måste stoppas. Bara fortsätt så.

 34. anna skriver:

  Det är klart att man går in och tittar på denna sida.
  Omgående om jag får säga. smart drag.
  Eftersom att man undrar vad som står här.
  Det är förmodligen det ni vill.
  Inte fan tror folk att dom ska få köpa billigare medicin till eget omdömme.
  Det blir lite svennebanan då ni här presenterar det som att alla som surfar hit är ute efter en svart marknad.
  Det intressanta blir snarare kampanjens föreställning om gemene man.
  Tack för ordet.

 35. Emil skriver:

  Och nu börjar anmälningarna komma in hos Konsumentombudsmannen…

  http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=198497

 36. Markus skriver:

  Å ena sidan: extremt bra kampanj för att väcka nyfikenhet och incitament att knappa in url:en som kommuniceras i teve- och printkampanj. Bra i bemärkelsen ”påkostad ironi som ju måste checkas upp”. (när jag själv såg rullen i teven och loggade in på sajten låg densamma dock nere, men det var förmodligen en härlig überload-glitch).

  Å andra sidan: läser man kommentarerna på den här bloggen samt hör om anmälningar etcetera så blir det ju ganska uppenbart att alla mottagare av budskapet inte riktigt tänker som man själv gör. Och det väcker ju onekligen en del intrikata tankegångar: t ex att det finns j*igt många människor som (tydligen) inte är heeelt sunt tänkande/resonerande. Det ska man nog tänka på när man snidar ihop kampanjidéer.

  Å tredje sidan: Att tänka på ovanstående hoppas jag innerligt inte ska innebära att kommunikation måste innehålla hängsle, livrem och en fet dos av juridiskt svartvitt drama. Låt livet vi lever i bli mer intelligent och lateralt. Please?

 37. Markus Jalmerot skriver:

  Synd med felstavningen, annars vore det inte så mycket att anmärka på kampanjen. Tror i alla fall att denna kampanj fick upp ögonen för illegala läkemedel bland många människor. Nu får vi bara hoppas att Läkemedelsverket kan fortsätta ta i med hårdhanskarna mot olagliga aktörer och istället ge riktlinjer för hur man kan hitta lagliga sidor. Kul att Läkemedelsverket denna vecka gick ut och godkände ett antal online apotek som har granskning av läkare innan beställning godkänns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Om Webbsverige

Jag som startat bloggen heter Emil Ovemar. Webbsverige är ett fritidsprojekt. Du kan komma i kontakt med mig på dessa ställen:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Jag som numera driver bloggen tillsammans med Emil heter Christoffer Du Rietz. Här kan ni hitta och komma i kontakt med mig:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb durietzdesign.se


Jag som hjälper till att driva webbsverige tillsammans med Emil och Christoffer heter Thomas Krajewski. Du hittar mig här:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb krajewski.se


Även jag hjälper till att driva webbsverige. Mitt namn är Claudio Moyano och ni hittar mig här:

LinkedIn LinkedIn

Twitter Twitter

Webb claudio-moyano.se

Tipsa

Webbsverige samlar nya sajter, kampanjer och webbtjänster med Sverigeanknytning. Tipsa gärna!
Webbsverige presenterar: Webbfredag

Webbsverige på Twitter

%d bloggare gillar detta: